Plinske instalacije

Plinski štedilniki in kuhalniki


Obseg opreme vsebuje:

- Stoječi plinski štedilniki

- Vgradni pod kuhinjsko delovno ploščo in z vgradno električno ali plinsko pečico

- Stoječi pod delovno kuhinjsko ploščo

- Plinski kombinirani štedilniki za kuhanje, pečenje, praženje in oskrbo s toploto, vključno s pripravo tople vode za stanovanje ali majhno družinsko hišo.

Preglednica G 58/1 – Mere plinskih štedilnikov v cm

 

Širina b

Globina t

Višina h

Stoječi

50 in 60

60

85

Vgradni 1)

≥ 59

51 in 56,8

≥ 59

Vgradna kuhalna

površina

(51) 58

51

(10) 14,5

1) Vgradna odprtina, mere so odvisne od proizvajalca

 

Plinski štedilniki imajo maksimalno skupno toplotno moč do 10 kW

Plinske štedilnike je mogoče namestiti v kuhinji, ki ima volumen vsaj 20 m3 in okno, ali vrata navzven. Za manjše prostore je treba namestitev zračne nape z ventilatorjem, če je možno (slika G 28/2).

Priključitev plinskega štedilnika je mogoča z vtičnico za plin in z gibko varnostjo plinsko cevjo z vtičem za plinsko pipo. Zaščita je zagotovljena s toplotno vžigalno napravo (poglavje G 5.4.4).

Plinski štedilniki so izdelani kot samostojne ali vgradne naprave. Po navadi imajo 4, redko 3 gorilnike in vgrajeno plinsko pečico. V kombinaciji lahko imajo tudi električno kuhalno ploščo ali pečico.

G58-2
G58-2

Slika G 58/2 – Plinski štedilnik

Kuhanje in peka s plinom ima določene prednosti:

- Plamen plina je takoj po vžigu na voljo s polno toploto, ki je na voljo in ni potrebnega čakanja, da se kuhalna plošča segreje. 

- Velikost plamena in s tem razpoložljiva toplota je lahko stalno in natančno urejena. Po izklopu plamena ni izgub toplote.

- Plin je ekonomsko izvedljiv ter okolju prijazno gorivo.

Pomanjkljivost v primerjavi z električnimi pečmi so višji stroški začetne naložbe.

Plinski kuhalniki so običajno opremljeni z večjim številom gorilnikov:

- Varčni gorilniki (za majhne količine in lončkih ali za vzdrževanje toplote) z močjo 1,05 kW

- Standardni gorilnik za večje lonce in ponve, vsaka z močjo 1,75 kW

- Močni gorilnik za kuhanje in peko z močjo 2,70 k.

G58-3
G58-3

Slika G 58/3 – Plinska kuhalna plošča

Plinske keramične kuhalne plošče imajo dve ali tri plinske sevalne gorilnike, ki so prekrite s steklokeramično ploščo. Sevalna mesta so kuhalna območja in so neodvisno nastavljiva. Vgradna odprtina za namestitev neposredno v delovno ploščo znaša: velikost odprtine, širina x globina okoli 56 - 75 cm x 48 - 51 cm. Plošča za stikala je lahko nameščena na sprednji strani pod delovno ploščo ali na zgornji površini v območju kuhalne plošče.

Plinske peči za peko (s približno močjo do 2,75 kW) delujejo s pomočjo konvencionalnega ogrevanja (sevanjem in konvekcijo) ali z obtočnim zrakom, kjer se toplota s pomočjo ventilatorja enakomerno porazdeli in ogreva pečico. Tako je mogoče hkratno pečenje ali praženje na več ravneh, uporaba pečice pa je zato optimalna.

Plinski ogrevalni štedilniki - Plinski ogrevalni štedilniki lahko poleg kuhanja, pečenje mesa in peciva dodatno ogrevajo tudi kuhinjo. V ta namen imajo pod pečico vgrajen dodaten plinski gorilnik z močjo do 4,9 kW.

Plinska osrednja naprava Tako imenovana plinska osrednja naprava ima poleg funkcij plinskega štedilnika še omogočeno centralno ogrevanje z močjo do 12 kW, ki zadostuje za ogretje približno 120 m2 bivalne površine in 18 kW in z osrednjo pripravo tople sanitarne vode. Če je kurišče opremljeno s štirimi gorilniki (s skupno močjo 7,25 kW) in z električno pečico. V razsežnosti odgovarjajočega plinskega ogrevalnega štedilnika in osrednje plinske naprave v skladu z običajnimi plinskimi pečmi mora biti plinska povezava fiksna kakor tudi napajanje z elektriko 230 V. Mora pa biti tudi objekt, ki je primeren za vgradnjo dimnika.

 I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje