Plinske instalacije

Sistemske komponente in plinske armature


Zaporne naprave

Plinske cevi morajo biti opremljene z DVGW odobrenimi zapornimi napravami. Ti so:

- Kot glavna naprava za zapiranje neposredno takoj zadaj za dovodom v hišo in priključene na hišno instalacijo.

- Ob vznožju vsakega dvižnega voda.

- Pred vsakim plinomerom, če ni pri enem samem števcu vgrajena glavna zaporna naprava v samem prostoru.

- za vsako priključeno plinsko napravo.

Pri vgradnji instalacij do premera DN 50 se največ uporabljajo krogelni ventili (tako imenovani stožčasti ventili z rumenim držalom), prav tako krogelni ventili in lopute, ki se pri zapiranju zavrtijo za eno četrtino. Za večje instalacije vgradimo zaporne zasune (klinaste ploščate ventile; ravne ploščate ventile; membranske in zaporne ventile.

Glavna zaporna naprava

G54-1
G54-1

Slika G 54/1 Glavna zaporna naprava

Glavna zaporna naprava (GZN) v skladu z DIN 3537-1 je vgrajena neposredno za dovodom hišne priključne , ki je lahko vgrajena tudi na dostopnejšem mestu. Lahko je vgrajena tudi skupaj s tlačnim regulatorjem in plinomerom zunaj zgradbe in nameščena v lastni priključni. Pri hišni priključni instalaciji ≥ DN 80 je zaporna naprava nameščena zunaj zgradbe z dodatno zaporno opremo oziroma prekrita s cestno kapo.

Stožčasti ventil

Stožčasti ventil je armatura s konično obliko zapornega telesa z mrtvim hodom, kar je bistvo nasprotno s kroglično pipo. S premičnim delom v obliki prisekanega stožca z odprtino, pri kateri se pretok določa z zasukom stožca. Izdelani so po DIN 3529 in DIN 3532-3534 standardu in se uporabljajo za manjše dimenzije cevi kot prehodni ventil. Izdelani morajo biti iz nerjavečih materialov. Stožec ali vtič ventila sta sestavljena iz vrtljivega tesnilnega stožca z okroglo prehodno odprtino, kar pomeni, da je pri eni četrtini vrtljaja ventil zaprt.

G54-2 Krogelni ventil
G54-2 Krogelni ventil

Slika 54/2 – Stožčasti ventil

Položaj regulacijskega nastavka ventila mora biti otipljiv z ročnim oprijemom ali z nastavnim ključem, ki mora biti že navzven prepoznaven po videzu ali po položaju ustrezne zareze. Ventil se zapira z vrtenjem ročice v desno smer.

Prehodni ventil

Za večje premere cevi še zlasti za oskrbovalne instalacijske cevne napeljave se uporabljajo različne vrste ventilov. V vodovodnih in plinskih cevnih napeljavah uporabljamo prehodne ploščate ventile, z vijačnim vretenom za uravnavanje pretoka oziroma tlaka.

G54-3
G54-3

Slika 54/3 – Ploščati ventil na prirobnice

Z odmikom pomičnega vretena od okrogle odprtine se skoznjo pretakajo tekočine ali razni plini. Ventile je mogoče zapirati in odpirati s kolesom ali z ročico. Pri podzemni vgradnji lahko ventil odpiramo in zapiramo s pomičnim vretenom in z ustrezno dolgo palico, ki sega tik pod tlemi. S talnim pokrovom, ki je vgrajen na ravni ulice ali pločnika zakrijemo notranjost odprtine, kjer je vgrajen venil.

Priključna oprema

Vse plinske naprave (naprave na plinasta goriva), morajo biti povezane s priključnimi armaturami, ki so odobrene in skladne po DVGW predpisih. Razlikovati je treba med:

- stalnimi povezavami in

- snemljivimi povezavami.

Fiksne povezave

Fiksne povezave so narejene kot:

- končne armature

- s cevnimi priključki za plinske naprave, bodisi kot fleksibilni cevni plinski priključki po DIN 3383-2 ali izdelani iz nerjavečih jeklenih cevi po DIN 3384 ali izvedene kot toge plinske cevi, ki so odobrene skladno s plinovodnimi materiali

- Privitja, ki jih je mogoče razstaviti le z orodjem.

Snemljive povezave

Plinske povezave, ki jih lahko snamemo, morajo biti takšne, da spuščajo plin v plinsko napravo samo takrat, ko je ventil za prehod plina odprt in je cev mogoče sneti le, ko je prehod plina zaprt.

G55-1
G55-1

Slika G 55/1 – Varnostni priključek z gibko cevjo za plin

Ločljiva povezava je sestavljena iz:

- varnostnega priključnega ventila po DIN 3383-1

- varnostne plinske gibke cevi obdane s kovinskim oklepom iz nerjavečega jekla DN 12 (C), s priključnim nastavkom (B), ki ga je mogoče z roko in brez potrebnega orodja izključiti iz varnostne plinske pipe, je pritrjena v plinsko vtičnico (A), glej sliko G55/2. Cev je pritrjena s šesterokotno vtičnico za plinske naprave.

Gibka plinska varnostna cev iz nerjavnega jekla ali plastike z zunanjo gibko cevjo v zaščitnem kovinskem oklepu iz nerjavnega jekla, omogoča fleksibilno, varno in priročno priključitev naprave. Standardne dolžine cevi so 500, 800, 1000, 1250 in 1500 mm.

G55-2
G55-2

Slika 55/2 – Varnostni plinski priključki za varno delovanje

Način delovanje varnostnega plinskega priključka:

1. Vstavitev priključka v cev. Ročica v vodoravnem položaju pomeni, da je ventil zaprt in ni mogoč pretok plina.

2. Ročica v pokončni legi. Cev je trdno pritrjena na plinsko pipo in se sprosti pri odpiranju.

3. Z roko je treba pritisniti na ročico in jo zavrteti. Pretok plina se odpre, cevna spojka se zapre in odklop cevi je nemogoč!

 

Plinske kurilne naprave so po pravilu na plinski strani priključene s togim priključkom, če niso trdno zasidrane ali že trdno povezana z drugimi instalacijami. Fleksibilni priključni vodi za plinske naprave morajo biti iz nerjavečega jekla in so razporejeni tako, da se ne morejo pretirano segrevati ali dotikati z izpušnimi plini.

G55-3
G55-3

Slika G 55/3 – Priključek za plinski štedilnik

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje