Plinske instalacije

Testiranje plinske instalacije in zagon


Predhodni preizkus

Še preden cevi prekrijemo z ometom ali podobno je treba izvesti tlačni preizkus vseh na novo speljanih cevnih instalacij, brez armatur. Pri tem je treba vse cevne odprtine začepiti z zapornimi čepi in instalacijo napolniti z zrakom ali internim plinom (kot je dušik ali ogljikov dioksid) pri tlaku 1 bar. Instalacija mora biti pod tlakom minimalno 10 minut z rahlim potrkavanjem po ceveh.

G53-2
G53-2

Slika G 53/1 – Glavni preizkus

Glavni preizkus

Glavni preizkus se zahteva za nove naprave in med ponovnim zagonom po zaprtju cevovodnega sistema za plin. Preizkus se nanaša na tesnjenja in se razširi na cevne instalacije, vključno z opremo, brez plina in s tem z vsemi povezanimi kontrolnimi in varnostnimi napravami. Po končanem preizkusu se zagotovi tesnost celotnega sistema. Glavni preizkus se izvaja tudi z zrakom ali neaktivnim plinom (na primer dušik ali ogljikov dioksid, kisik ni dovoljen) z 1,1 krat večjim od delovnega tlaka, kar znese 110 mbar. Pri tem ne sme po temperaturni izravnavi preizkusni tlak v roku 10 minut pasti. Neposredno po prevzemu plinske instalacije so vsi tesnostni preizkusi, ki še niso bili zajeti, na primer priključki in oprema za plinske naprave, ki se preizkusijo s peno (tvorijo se mehurčki), sredstvo za preverjanje puščanja.

Vzdrževanje in ponovni zagon

Opravljena dela, ki še niso priključena in so v stanju mirovanja ali razen v primeru, če so že v pogonu zunanje instalacije, so vse plinske instalacije na koncu zaprte z navojnimi čepi, zapornimi kapami, prirobnicami in podobno. Vse plinske linije morajo biti na koncu dobro zatesnjena.

Zaprta morajo biti z napravami za zaporo plina, z izjemo povezavo s plinsko opremo za varno delovanje v skladu z DIN 3383, ki pa ne veljajo za tesno zapiranje.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje