Plinske instalacije

Razna dela na plinskih instalacijah


Dela, pri katerih je plin v delovanju, na splošno niso dovoljena v prometu plinovodov. Iz varnostnih ukrepov pri delu na plinskih napravah je treba upoštevati predpise za preprečevanje nesreč VBG 61 s "plini". Odgovarjajoči del instalacije je treba zapreti v neposredni bližini z zaprtjem zapornega organa tik pred začetkom del in z varnostno napravo za izklop, da se prepreči nepooblaščenim morebitno odpiranje. Pri ločevanju električno prevodnih plinskih ceveh ali pri razširitvi objektov (plinomerov, ventilov, itn.) pred in med delom mora biti nameščen obvodni vod iz izoliranih bakrenih žic. Najmanjši zahtevani presek žice je 16 mm2, ki daje zaščito pred električno napetostjo dotika in iskrenja. Ta ukrep je namenjen zaščiti delavca kot tudi splošni električni varnostni ukrep v skladu z VDE 0190.

Ugotavljanje, če plin plin izteka s pomočjo detektorja:

Da bi se prepričali, da tudi najmanjšega uhajanja plinskih cevi in ostala oprema ne obstaja, se za to uporabljajo naprave za odkrivanje plina, ki delujejo na baterijske vložke. Odzivajo se že na najnižjih koncentracijah (2 .. 0,5 ppm), vnetljivih ali strupenih plinov in njihovih hlapov. Preprostejši način za iskanje uhajanja plina je pršenje po plinski napravi z zato narejenim razpršilom, ki ob morebitnem uhajanju tvori peno, po DIN 30 657.

G53-1
G53-1

Slika G 53/1 – Predhodni preizkus cevne plinske instalacije

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje