Plinske instalacije

Zaščita plinske instalacije pred korozijo


Protikorozijska zaščita zunanjih instalacij

V zemljo položenim instalacijam je treba zagotoviti zaščito z zunanje strani, najprimernejša je bitumenska plastična prevleka. Nato zaščitene cevi namestimo v peščeno posteljo izdelano iz finega peska. Pri zasipavanju z zemljo moramo posebej paziti, da ne povzročimo morebitne škode na zaščiti.

Vtični spoji za podzemno vgradnjo, kot so kroglični ventili SK-E so namenjeni za podzemna plinska omrežja od 10/16 bar, kakovosti v skladu z DVGW G260.

Zaščita notranjih cevnih instalacij pred korozijo

Prav tako je treba izvesti zaščito na notranjih instalacijah, še posebej pri zakriti napeljavi cevi je nujno potrebna dobra zaščita pred korozijo. V poštev pridejo naslednje izvedbe:

- Zaščitni premazi z bitumnom, barve iz sintetične smole ali oljno vezane barve

- Zaščitne blazinice ali zaščitne folije

- Vroče pocinkane jeklene cevi niso le dobre za zunanjo zaščito, temveč tudi za notranjo zaščito.

S poškodbami cinkove prevleke na primer, rezanje navojev, prizadeta območja je treba nato ponovno zaščiti pred korozijo.

Zaščitni ukrepi pri montaži in namestitvi

Poleg tega je treba pri montaži in vgradnji paziti:

  • Niz napetostnih vrst elementov v mešanih pogojih na primer, kot so bolj plemenite kovine (baker), ki so lahko razporejeni v smeri toka za osnovni material (na primer jeklo).
  • Namestitev horizontalnih plinovodov, vedno nad vodovodno cevjo, da se izognete koroziji zaradi kondenzata, ki kaplja.
  • Stenski in stropni cevovodi zahtevajo posebne varovalne ukrepe.

 I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje