Vodovod

Ustrezne mere za gibanje invalidov

Tudi invalidi imajo pravico do ugodnega počutja v sanitarnih prostorih.


Zato morajo biti instalacije in vsa oprema v sanitarnih prostorih ustrezno nameščeni, še posebej velja to za javne prostore, kjer so invalidi večinoma prepuščeni sami sebi. Zato je potrebno upoštevati predpise, ki so zapisani po DIN 18 025-1:2002.

Investitorji pogosto niso seznanjeni s podrobnostmi, kako urediti takšne prostore in najpogosteje slepo zaupajo projektantu ali izvajalcu. S problemi se soočijo šele, ko je zgradba že vseljena. Šele tedaj lahko ugotavljajo, ali so školjke previsoke, ogledala in vodovodne pipe pravilno nameščene in dostopi do sanitarijev dovolj široki. Dobro je, da si investitor pred pričetkom gradnje ali sanacije objekta pridobi mnenje pri uporabnikih oziroma zaposlenih v raznih invalidskih institucijah, ki imajo opravka z invalidnimi osebami ali s paraplegiki.

Preglednica 1: Določene mere vgradnih višin v cm

Vrsta elementa

Vgradna višina v cm

Umivalnik

80€€¦.87 (gornji rob)

Višina dovoza pod element

Minimalno 67 cm

Sušilnik za roke

80€€¦.90

Sušilnik za lase

130€€¦140

Umivalnik za sedečo uporabo

48€€¦.60   (gornji rob)

Držalo tuša

         85

Straniščna školjka

45€€¦..48   (gornji rob)

Kopalna kad

38€€¦..45

Ogledalo

> 100 (spodnji rob) 

 

Sanitarni prostor

Sanitarni prostor oziroma kopalnica mora nuditi osebam, ki so gibalno omejeni, prijeten prostor, ki je zgrajen tako, da omogoča dostop z invalidskim vozičkom do vsakega sanitarnega elementa posebej. Misel na gibalno omejenost mora biti na prvem mestu. Da se težavam izognemo, moramo upoštevati standarde po DIN 18205-2 kakor tudi DIN 18 024-2. V standardih so navedene dimenzije, ki so namenjene splošni populaciji gibalno omejenih oseb. Minimalno velik prostor v kopalnici za obračanje invalidskega vozička mora znašati vsaj 150 cm v premeru. Za sanitarne prostore se priporoča, da so na tleh vgrajene proti zdrsne keramične ploščice.

Vgradnja ogledala se priporoča nad gornjim robom umivalnika, saj tako omogoča pogled nad celotnim prostorom. Vsekakor pa se priporoča vgradnja ogledala s pregibom ali ogledalo z dodatno povečavo.

Namestitev in vgradne višine sanitarnih elementov so prikazane na sliki 1.

Slika 1 - Sanitarni prostor z opremo za invalide 

Prostor za tuširanje

Pri gradnji ali obnovi objekta, ki bo namenjen invalidnim osebam, je potrebno nameniti veliko pozornost tudi prostoru za tuširanje. Primerna velikost prostora za tuširanje mora znašati vsaj 150 x 150 cm. Tla v takih prostorih morajo biti ravna in dovoz do kadi za tuširanje nemoten invalidom na vozičku. Tudi vstop v kad mora biti izveden tako, da je maksimalno poskrbljeno za varnost. Za lažji vstop in uporabo obstojajo razni pripomočki kot so držala in sedež. Slednji je fiksno nameščen na steno neposredno pod tušem. Pri namestitvi opreme je potrebno tudi upoštevati, ali je uporabnik levičar oziroma desničar.

Na sliki 2 so prikazane minimalne mere prostora za gibanje z vozičkom in mere za vgradnjo tuš kadi, vključno s sedežem, ki je fiksno pritrjen na steno. 

  Slika 2 - Mere in oprema kadi za tuširanje 

WC prostor

Zelo pomembna je namestitev straniščne školjke. Poznamo dve vrsti školjk, stensko in stoječo. Primernejša je školjka za vgradnjo na steno, ki omogoča uporabniku namestitev podnožnika vozička neposredno izpod školjke. Maksimalna višina straniščne školjke, umivalnika in raznih prijemal, ki so v pomoč pri usedanju in vstajanju uporabnika, so prikazane na sliki 3 in 4.

Slika 3 - Stenska straniščna školjka za invalide 

Slika 4 - Straniščna školjka in umivalnik v mobilnem stranišču
Slika 4 - Straniščna školjka in umivalnik v mobilnem stranišču

Slika 5 prikazuje kombinirano straniščno školjko v kombinaciji WC - bide. S tem je omogočeno na majhnem prostoru vgraditi školjko, ki služi dvema namenoma. Kljub relativno visoki ceni je nakup še vedno racionalen. 

Slika 5 -WC in bide hkrati
Slika 5 -WC in bide hkrati

Umivalnik

Umivalnik je v vseh sanitarnih prostorih najpogosteje uporabljen element. Pri nameščanju umivalnika za uporabo invalidne osebe je potrebno nameniti veliko pozornosti,da se invalid lahko umiva sede na vozičku. Predvideti je treba dovolj prostora pod umivalnikom za dovoz z vozičkom in prostoru za noge. Novejši umivalniki z ergonomično obliko omogočajo lažji dostop z vozičkom. Višina montaže umivalnika in dodatne opreme je prikazana na sliki 6 in je odvisna tudi od velikosti uporabnika na invalidskem vozičku. 

Slika 6 - Ergonomično oblikovan vrtljiv iumivalnik 

Poleg namestitve sanitarnih elementov je treba paziti na vrata, ki omogočajo vstop v sanitarni prostor. Vrata se morajo odpirati na zunanjo stran. Omogočeno mora biti tudi odklepanje z zunanje strani, četudi so vrata z notranje strani zaklenjena.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje