Pasivno ogrevanje

Instalater vodovoda

Velikokrat se postavlja vprašanje, kaj sploh pomeni beseda Instalater?


Beseda je tujka in v prevodu dobesedno pomeni »graditelj«. Na strokovnem področju se ta dejavnost uporablja za vodovodni in elektro instalater. V nekaterih krajih Nemčije in Avstrije se ta naziv uporablja tudi za poklic kleparja, kar pa seveda ni pravilno.

Instalater je prvotno vgrajeval le določene naprave in sestavne dele komponent z njegovega delovnega področja. S tem je bilo njegovo delovno področje veliko ožje usmerjeno kot danes. Zaradi racionalnosti in številnih sistemskih rešitev se je razlika med instalaterjem za vodovod in ogrevanja v sedanjem času precej zmanjšala.

Novo ime za ta poklic se v Nemčiji glasi »mehanik za vodovodne in plinske instalacije, ogrevanje in klimatizacijo. Vendar po zaključku 3. letnega usposabljanja (pol leta pred pomočniškim izpitom) je podano težišče s poudarkom na okolje in sodobne toplotne tehnologije, plin in klima naprave. 

Instalater - znak za strokovno revijo
Instalater - znak za strokovno revijo

Tudi v Sloveniji se učenci izobražujejo za poklic - Instalater vodovodnih instalacij.

Instalater vodovodnih naprav montira ali vgrajuje vodovodne instalacije, polaga cevovode, montira sanitarno opremo in iztočne armature, montira sisteme za pripravo tople vode, solarne sisteme, zamenja ali popravi dele vodovodne napeljave in dotrajane ali pokvarjene sanitarne opreme, ugotavlja in odpravlja napake na sistemu in napravah.

Za opravljanje dela je torej treba pridobiti strokovno kvalifikacijo instalaterja vodovodnih naprav. Med šolanjem si kandidat pridobi praktična in teoretična znanja, ki so potrebna za opravljanje poklica. Ta znanja segajo od poznavanja osnov kovinarstva, do poznavanja osnov priprave in obdelave delov vodovodnih napeljav, zarisovanja in izmere teh napeljav, izbire in priprave materialov, do instaliranja vodovodnega omrežja in polaganja cevi za vodovodno napeljavo, varjenja, spajkanja, tesnjenja, zaščite in izolacije cevovodov, vgrajevanja zapornih ventilov in armatur, montaže in demontaže vodovodnih naprav in sanitarnih elementov, vzdrževanja, pregledovanja in popravljanja vodovodnih naprav in opreme. Poleg tega se nauči tudi poznavanja tehnične dokumentacije,osnov tehničnega risanja, osnov tehnologije materialov, merjenja fizikalnih količin, regulacije sistemov ipd.

Preden se loti instalacije vodovodnega omrežja ali sanitarnih naprav, pregleda načrte (kje poteka ali bo potekalo vodovodno omrežje, kje bo postavljena posamezna sanitarna oprema) in pripravi posamezne dele inštalacij. Če opravlja dela vzdrževalca vodovodnih naprav, mora ravno tako poznati celoten sistem instalacij vodovodnega omrežja in način priključitve posameznih vodovodnih elementov, saj le tako lahko nadzoruje vodovodne sisteme, ugotavlja napake in jih odpravlja.

Instalater vodovodnih naprav svoje delo pogosto opravlja v nedograjenih objektih, izpostavljen temperaturnim spremembam, vlagi in prepihu. Dela pa lahko tudi v zaprtih prostorih, kjer se mora sprijazniti z neprijetnimi vonji (kanalizacija) in umazanijo.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje