Vodovod

Kombinirani toplotni hranilnik za potrošno vodo


Kot alternativa služi posoda, ki lahko obe funkciji prevzema hkrati. Za to, je na primer potreben le temu primerni toplotni hranilnik. Namesto tega sta oba hranilnika v kombinaciji, kar se dogaja v različnih modelih.

Osnovne prednosti

Ena od očitnih prednosti je manjša zahteva prostora, ki jo potrebuje le hranilnik. To po navadi povzroči tudi nižje stroške. Poleg tega takšna rešitev zaradi nadzora in distribucije sončne toplote zahteva dva ločena toplotna hranilnika. Toplotne izgube lahko zmanjšamo s kombiniranim toplotnim hranilnikom, kar je vsekakor v primerjavi z današnjo zelo dobro toplotno izolacijo mogoče izvesti z nizkimi stroški. Toplotne sevalne izgube vročega telesa so odvisne od razmerja med volumnom in od površine. Skupni toplotni hranilnik ima enako prostornino in manjšo površino kot dva ločena toplotna hranilnika.

Hranilnik sveže vode

Bližina pitne vode in vode za ogrevanje v kombiniranem hranilniku omogoča tudi zamisel hranilnika sveže vode na relativno preprost način. V tem primeru bi bila pitna voda shranjena pri nizkih temperaturah in bi se segrevala šele ob vstopu v toplotni izmenjevalnik.

Ogrevanje s kombiniranim toplotnim hranilnikom vode
Ogrevanje s kombiniranim toplotnim hranilnikom vode

Oblikovanje in stroški

Konstrukcija kombiniranega hranilnika valjaste oblike ni odvisna samo od ogrevalne površine življenjskega prostora. Odvisna je tudi od potrebe po topli vodi v gospodinjstvu itn. Tipična velikost kombiniranega toplotnega hranilnika je lahko 600, 1000 ali 1500 litrov. Običajni stroški za sistem rezervoar v rezervoarju so lahko od 800 do 1500 evrov. Pri toplotnih hranilnikih s toplotnim izmenjevalcem, se cene gibljejo tudi od 1.400 do 2.500 EUR.

Koristi

V primerjavi z običajnim toplotnim hranilnikom so toplotne izgube v kombiniranem valjastem hranilniku precej nižje. Kot rezultat se učinkovitost celotnega solarnega toplotnega sistema poveča in se prihranijo stroški za energijo. Še posebej v primeru popolne posodobitve ogrevanja, je vgradnja sodobnega kombiniranega hranilnika valjaste oblike popolnoma upravičena.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje