Vodovod

Stranišče na vakum

Vakuumska tehnika temelji na osnovi izravnave tlaka dveh posod z različnim tlakom.


Vakuumska tehnika za sanitarne namene se je v začetku uporabljala izključno le na ladjah, letalih, javnih straniščih, restavracijah in bolnišnicah. Uporaba tovrstnih stranišč za stanovanjsko uporabo se doslej še ni obnesla.

Vakuumska tehnologija pri splakovanju stranišč zmanjša veliko porabo vode in odplak, ki jih izločamo v javno kanalizacijo, tudi za več kot 50 %. S tem močno razbremenimo vodarne. Razen tega se za izvedbo uporabljajo cevi s tanjšimi preseki, z neodvisnimi padci, še posebej pa je primerna vgradnja v stare zgradbe in na problematičnih mestih.

Delovanje:

Vakuumska tehnika temelji na osnovi izravnave tlaka dveh posod z različnim tlakom. Tlačna črpalka sesa vsebino straniščne školjke, lahko tudi iz drugih sanitarnih elementov in jo, s pomočjo vakuuma,  transportira v jekleni cevni instalaciji v rezervoar za odpadno vodo. Od tam pa z vakuumsko črpalko prečrpava v javno kanalizacijo.  Različna oprema za vakuum stranišča s tlačnim rezervoarjem in vakuum kanalizacijskim vbrizgalnikom je prikazana na sliki št.1.

Slika
Slika

Legenda:

  1. Vakuumska cevna instalacija z zapornim ventilom in povratno loputo
  2. Injektorska črpalka
  3. Rezervoar brez tlaka za odpadno vodo 
  4. Pogonska črpalka 
  5. Ventil z motornim pogonom
Slika 2
Slika 2

Običajno so vakuumska stranišča  zelo preprostaza uporabo. Pri sodobnejših straniščih moramo po uporabi zapreti sedežno desko in pokrov (odvisno od proizvoda) in s tem se požene črpalka. Pokrov se pri tem hermetično zapre in črpalka ustvari vakuum v straniščni školjki, ki istočasno posesa vodo in ostale ostanke. Pri tem ne potrebujemo nobenega preklapljanja vzvoda ali ventila. Za to potrebna membranska črpalka je zelo odporna, omogoča lahko čiščenje in se lahko namesti na skoraj vsakem mestu. Školjke so običajno izdelane iz porcelana, pokrov in sedež iz plastike, skupna teža vključno s črpalko, dotokom DN 3/4", odtokom 1½" pa znaša okoli 10 kg.

Mere, zgolj za straniščne školjke:

Višina 352 mm x širina 343 mm x globina 343 mm in vznožje z odtokom premera Ø 185 mm.

 Stranišča brez splakovanja

Polega vakuumskega stranišča se  vedno bolj uveljavljajo stranišča, ki ne potrebujejo izpiranja z vodo. Tako poznamo lijakasta in stranišča z loputo brez smradne zapore, suho stranišče, kemično stranišče, stranišče z zgorevanjem s plinom iz jeklenke ali z električnim ogrevanjem in z zmrzovanjem, ki se uporabljajo za vgradnjo v avtomobile in prihajajo vse bolj v poštev pri stanovanjski vgradnji. Njihov razvoj spremljamo in vas bomo z novostmi obveščali.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje