Pasivno ogrevanje

Poraba elektrike v avtomobilu

Tudi žarometi požirajo energijo, okoli 0,3 litra na 100 prevoženih kilometrov.


Porabniki električne energije se trudijo za zmanjšanje porabe energije. V zadnjem obdobju menijo, da je tudi v avtomobilih treba omejiti porabo električne energije. Vse naprave v avtomobilu, ki trošijo električno energijo, bi morali vključiti le, ko jih resnično potrebujemo.

Porabniki električne energije se trudijo za zmanjšanje porabe energije
Porabniki električne energije se trudijo za zmanjšanje porabe energije

Ogrevanje zadnjega stekla naj bo vključeno samo toliko časa kot je potrebno za odtalitev ledu na steklu. Pri večji zamrznitvi bi morali pred odhodom, seveda brez teka motorja, steklo očistiti s strgalom ali z ustreznim poškropiti z ustreznim talilnim sredstvom.

Tudi žarometi požirajo energijo, okoli 0,3 litra na 100 prevoženih kilometrov. Od leta 2005 naprej prihajajo spodbude iz številnih evropskih držav, da bi tudi podnevi zaradi varnosti vozili s prižganimi žarometi. V Franciji je prepuščeno voznikom, da vozijo po lastni presoji in brez kazni. Nasprotno je v Sloveniji in sosednji Avstriji, kjer je vožnja z žarometi obvezna tudi čez dan.

Ali pomeni vožnja s prižganimi žarometi čez dan dejansko večjo varnost, pa še vedno tečejo mednarodne študije. Da pa bodo proizvajalci avtomobilov nameščali v žaromete za vožnjo čez dan varčne sijalke, pa bo preteklo še kar nekaj let. Do takrat pa bo prepuščeno številnim voznikom, da se sami odločijo vsaj v jeseni ali zimskem obdobju za vožnjo z lučmi skozi dan oziroma za varčevanje z energijo. Uporaba rdečega žarometa za meglo je obvezna v večini primerov, ko je vidljivost manjša od 50 m.

Največji porabnik električne energije v avtomobilu je vsekakor klimatska naprava, ki je v zadnjih nekaj letih postala obvezen del avtomobilske opreme. Vedeti pa je treba, da klimatska naprava porabi približno 0,3 do 0,7 litrov goriva na uro delovanja. Priporočljivo je, da je uporaba klimatske naprave le občasna v vročih poletnih mesecih. Notranja temperatura pa ni priporočljiva, na primer med 19 ali 20 stopinjami Celzija. Maksimalna ohladitev v notranjosti avtomobila naj znaša prijetnih 23 do 24 stopinj Celzija. Ta temperatura ni priporočljiva zgolj zaradi varčevanja z gorivom, ampak zmanjša temperaturni šok, pri izhodu iz avtomobila.

Tudi odpiranje oken ni priporočljivo. Odpiranje oken poveča zračni upor in s tem večjo porabo energije do 0,6 litra na 100 prevoženih kilometrov.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje