Najlepše hiše

Energijsko učinkovita gradnja

Toplota ostane v hiši


Pred gradnjo stanovanjske hiše je prav, da se odločimo za način gradnje. Pred našo odločitvijo obstaja samo vprašanje: » Ali bomo gradili energijsko učinkovito hišo?« V kolikor se odločimo za, imamo na izbiro nizkoenergijsko 3 litrsko ali pa pasivno hišo.

V kolikor želimo znižati strošek porabe energije in se odločimo za energijsko učinkovito gradnjo, ni potrebno misliti, da bomo zaradi tega morali v zimskem času zmrzovati, se pokrivati z odejo ali celo izklapljati centralno ogrevanje. Prav tako se lahko v poletju izognemo neprijetnostim zaradi pregrevanja stanovanja in velikih stroškov za energijo klimatske naprave.

Za dobro izolirane hiše štejemo tiste, katerih zunanji ovoj je obdan s toplotno izolacijo debeline od 40 do 60 cm, okna pa so zastekljena s troslojnim toplotno zaščitnim steklom, saj le tako zagotovimo, da toplota ostane v hiši. Svež zrak pa zagotovimo s prezračevalnim sistemom in z rekuperacijo odpadne toplote.Več kot 80 % toplote moramo z odpadnim zrakom speljati skozi toplotni menjalnik in ga ponovno dovesti v prostor, skupaj s svežim zrakom. Tako se na primer, dovajani hladen sveži zrak s temperaturo 0 °C, s pomočjo odpadnega zraka, ki ima okoli  16 °C segrejedo  20 °C.

Slika 1 - Južna stran pasivne hiše
Slika 1 - Južna stran pasivne hiše

Kakšna je razlika med nizkoenergijsko hišo, 3 litrsko in pasivno hišo?

Nizko energijska hiša se odlikuje z zelo dobro toplotno izolacijo. Po pravilu znaša poraba kurilnega olja okoli 4 litre na kvadratni meter stanovanjske površine. Razen izvedene dobre toplotne izolacije, pa lahko boljšo toplotno vrednost dosežemo tudi z vgradnjo oken s kvalitetnimi toplotnoizolacijskimi okni. 

Kot alternativa se nam ponuja za ogrevanje uporaba obnovljivih virov energije, kot je sonce in uporaba biomase. Seveda pa ob upoštevanju predpisanih standardov, ki veljajo za nizko energijsko hišo, lahko enak učinek dosežemo tudi pri obnovi stanovanjskega objekta.

3 litrska hiša

Hiša, s porabo samo 3 litrov in manj na kvadratni meter stanovanjske površine je v bistvu nizko energijska hiša. V primerjavi z običajno hišo, je za tri litrsko hišo potrebno za ogrevanje prostorov, samo tretjina energije. Da zagotovimo vse to, je potrebno izvesti:

  • optimalno toplotno izolacijo,
  • vgradnjo kvalitetno zastekljenih oken z aktivno in pasivno uporabo sončne energije,
  • poskrbeti, da je v poletnem obdobju dobra sončna zaščita,
  • avtomatsko regulacijo prezračevanja z rekuperacijo toplote,
  • enostavno in minimalno ogrevanje v najhladnejših zimskih dnevih. 

Slika 2 prikazuje, kakšni so deleži porabe energije v posameznih obdobjih (različne gradnje).

Slika 2 - Energijska poraba v kWh 

Energijski ciklus v 3-litrski hiši

V poletnih dnevih seva sonce v hišo direktno skozi okna in ogreva prostore. Ker se nahaja sonce visoko nad hišo je vpad sončnih žarkov manjši kot v zimskem obdobju. Proti pregrevanju lahko vgradimo na zunanji strani dodatno zaščito.

Pridobljeno toploto v notranjosti hiše lahko s kvalitetnim prezračevalnim sistemom porazdelimo enakomerno na vse prostore. S pomočjo solarne naprave lahko v sončnih dnevih ogrevamo prostore tudi pri zunanji temperaturi -15 °C, višek toplote pa odvajamo v hranilnik tople vode, od koder koristimo toploto v hladnejših in oblačnih dneh. 

S toplo vodo iz hranilnika lahko ogrevamo prostore z radiatorji, ter talnim in stenskim ogrevanjem, istočasno pa ogrevamo tudi potrošno toplo vodo.Takšno ogrevanje, imenujemo ga tudi ogrevanje iz rezerve, ni primerljivo s konvencionalnim ogrevanjem.

Avtomatsko prezračevanje mora delovati neprekinjeno. Pri tem se topli zrak iz prostora z visoko stopnjo onesnaženja (dnevni prostor, kuhinja,kopalnica), preko toplotnega menjalnika primešava z zunanjim svežim zrakom in ponovno prihaja v prostore. Avtomatsko prezračevanje je po pravilu nastavljeno tako, da se lahko celotna količina zraka v hiši obnovi v roku dveh ur. V nasprotju z konvencionalnim prezračevanjem, ki ga izvedemo s pomočjo odpiranja oken, se v opisanem primeru zagotovi mir v prostoru, odpade ropot, prašenje, pelodi itd. 

Za nizkoenergijske hiše so potrebni specialni ogrevalni kotli. Ti kotli odvzamejo dimnim plinom in direktno iz obtočnega zraka toploto, ki jo nato oddajo direktno v solarni toplotni hranilnik, od koder toploto uporabimo za ogrevanje prostorov po celotni hiši. 

Pasivna hiša

Pasivna hiša varčuje z energijo in prihrani denar! Udobje v pasivni hiši skrbi za zadovoljstvo prebivalcev. V primerjavi z nizkoenergijsko hišo znaša poraba kurilnega olja pri pasivni hiši maksimalno do 1,5 litra na kvadratni meter na leto, ali 1,5 m3 zemeljskega plina (15 kWh) na kvadratni meter na leto. To pomeni, da znaša prihranek energije tudi do 90 %. Za pasivno hišo je značilno, da dosežemo v poletju kot tudi v zimskem obdobju ugodne klimatske razmere. Pri pasivni hiši v zimskem obdobju ne potrebujemo aktivnega ogrevalnega sistema in v poletnih mesecih klimatske naprave.

Dodatno potrebno ogrevanje je tako majhno, da pasivno hišo lahko ogrejemo tudi z žarnicami za razsvetljavo. V najhladnejših zimskih dnevih zadošča, da prostor do 20 m2  ogrejemo samo z dvema 100 vatnima žarnicama. V principu izrabljamo v pasivni hiši obstoječo pasivno toploto ki jo shranjujemo. Kot izvor toplote rabi sonce, razne hišne naprave, zrak v prostoru in toploto, ki jo oddaja človek. Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje