Normativne določbe izpiranja instalacije vodovoda za pitno vodo so določene po DIN 1988-2del 11.2.
Zahteve za izpiranje:
- Zagotavljanje dobre in kvalitetne pitne vode.
- Preprečevanje poškodb zaradi korozije.
- Čiščenje notranjih cevnih površin.
- Preprečevanje motenj zaradi nečistoč na vodovodnih armaturah in napravah.
- Zaradi higienskih pogojev.
Te zahteve lahko izpolnimo z dvema načinoma izpiranja cevne instalacije:
- Mokro izpiranje z vodo.
- Mokro izpiranje z mešanjem zraka in vode.
Pri izpiranju instalacije z vodo moramo preventivno ukrepati in paziti na vgrajene armature.
Spiranje z mešanico zrak/voda izvedemo samo, če obstaja ovira ali če pričakujemo v instalaciji veliko umazanije oziroma mikrobiološke obremenitve.
Spiranje z mešanico zrak/voda je na osnovi zaščite pred korozijo pri jeklenih ceveh,fitingih in raznih gradbenih delih zaradi nadaljnjega tehničnega razvoja nepotrebno. Na osnovi izjave proizvajalca je za posamezne materiale izpiranje z vodo zadostno. Tako so leta 1993 na Centralnem združenju za sanitarno in ogrevalno tehniko sprejeli dogovore in izdelali navodila o spiranju pitne sanitarne vode.
Postopki izpiranja
Vodno izpiranje
Izpiranje z vodo izvedemo v vsaki etaži in nadstropju posebej, eno za drugim na minimalno tolikih združenih mestih, kot je za orientacijsko vrednost prikazano v tabeli. Izpiranje mora trajati najmanj 5 minut pri popolnoma odprtem pretoku vode.
Izpiranje z mešanico zrak/voda po predpisanih določilih DIN 1988-2
Izpiranje lahko izvršimo, če je:
- če je sigurno, da je podjetje za oskrbo z vodo opravilo izpiranje na priključku do hiše ali gradbišča in odobrilo zagon,
- za polnjenje sistema zagotovljena higiensko čista in neoporečna voda,
- pri dolgem časovnem obdobju med tlačnim preizkusom in začetkom delovanja sledilo redno izpiranje ali je bila opravljena dezinfekcija, na primer z Klorovimdioksidom.
Izvedba dezinfekcije po termičnem postopku:
- Ko dobimo na iztočnem mestu zahtevano temperaturo in po predpisanem času vodo ponovno zapremo.
- Med predpisanimi ukrepi se mora v rednih časovnih razmikih kontrolirati temperaturo pitne vode.
Nezadostno ogreto vodo moramo preprečevati, saj s tem zmanjšamo rekontaminacijo. Posamezne dele celotnega sistema je potrebno neposredno enega za drugim obdelati s termično dezinfekcijo.
- Vse naprave je potrebno zopet povrniti v delovno stanje.
- Opraviti ponovni protokol vseh zahtevanih ukrepov.
- Po opravljenem pregledu je potrebno opraviti najkasneje v roku 1 tedna dezinfekcijo celotnega sistema.
Izvajanje ukrepov, ki se priporoča tudi izven normalnega roka obratovanja:
- Osebni vložek v načrtovanju, pred pričetkom izvajanja ukrepov.
- Preventivni ukrepi proti opeklinam, na primer za osebo, ki ukrepe izvaja.
- Pitno toplo vodo ogrevamo na minimalno temperaturo 70 °C.
- Vsa odvzemna mesta za toplo vodo med segrevanjem po možnosti pustimo zaprta.
- Grelniku za toplo vodo damo pri ogrevanju prednost.
- Črpalko za cirkulacijo tople vode nastavimo na delovanje brez prekinitve.
- Kontrolo temperature tople vode cirkulacijskega dovoda v hranilnik tople sanitarne vode izvedemo, če je mogoče s priležnim tipalom ali preko vgrajenega termometra. Šele, ko je dosežena zahtevana temperatura v sistemu, odpremo odvzemno mesto.
- Ko začnemo z odvajanjem tople vode iz toplotnega hranilnika, sledi odvzem tako, da odpiramo odvzemna mesta od naslednjega najbližjega voda do najbolj oddaljenega dvižnega voda. Odvzemno mesto držimo odprto tako dolgo, da teče skozenj voda s temperaturo 70 °C, minimalno 3 minute.
- Temperaturo ves čas merimo in opravimo zapisnik.
Izvedba dezinfekcije po kemijskem postopku:
- Določiti, če je potrebna koncentracija na vseh odvzemnih mestih in pred vstopom cirkulacijske vode pred hranilnikom za toplo pitno vodo.
- Za kontrolo koncentracije vode znotraj sistema, se vodo spusti preko zaporne armature na odvzemnem mestu.
- Takoj potem ko je v celotnem sistemu na vseh odvzemnih mestih dosežena potrebna koncentracija vode, se začne čas delovanja od 1 ure.
- V času delovanja zaporne armature odpremo in s tem razkužimo tudi armature.
- Po končanem razkuževanju je potrebno celoten sistem na vseh odvzemnih mestih izpirati tako dolgo, da dosežemo dovoljene vrednosti, ki so predpisane za uporabo pitne vode:
- za Klor: 0,3 mg/l,
- za Vodikov prekis: 0,1 mg/l.
- Po meritvah napraviti zapisnik o vsebovanih koncentracijah med izvajanjem razkuževanja in po opravljenem izpiranju na vseh odvzemnih mestih.
- Naprave pripraviti na ponovni zagon.
- Napraviti zapisnik o vseh opravljenih ukrepih.
- En teden po opravljenem pregledu je potrebno ustrezno po tabeli B.1 poskrbeti za razkuževanje.
- Priporočljivo je, da se takšen ukrep izvede tudi izven normalnega predvidenega roka.
- Dolžnost in plan osebja in pred pričetkom izvedbe ukrepov.
- Informiranje in dogovor z upravljavcem javne kanalizacije o odvajanju razkuževalnih sredstev po izvedbi dezinfekcije.
- Pri manjših sistemih je potrebno vgraditi na dovod pitne vode dozirno črpalko pred grelnik za pitno vodo in istočasno opraviti dezinfekcijo na hranilniku za toplo vodo. Zaporne armature je potrebno povezati z varnostnim sistemom na dovodu za hladno vodo. Pred tem je vsekakor potrebno opraviti temeljito čiščenje hranilnika za toplo pitno vodo.
- Če je na razpolago večje število grelnikov za toplo pitno vodo, moramo vse po vrsti separatno razkužiti.
Razkuževanje
Obvezna določila:
- Izpiranje po DIN 1988 je »posebno učinkovito« VOB/C DIN 18381, 4.2.2.2..
- Izpiranje z vodo je »stranskega pomena«.
- Razkuževanje je »posebno učinkovito«.
Začetek obratovanja:
- Enkratno uvajanje je »stranskega pomena«,
- Podlaga za uvajanje, na primer vklopna shema električnih naprav, opis preizkusa izvajalca, pogoji in servisna navodila, izjava o tesnostiin navodilo za upravljanje so stranskega pomena.