Vodovod

Cevna instalacija z zatiskanjem

Ključnega pomena pri vgradnji cevi, je namestitev spojnih kosov.


Podjetje Mannesmann je že pred leti razvilo program v kombinaciji z mehko jekleno cevjo, za vgradnjo z zatiskanjem. Uporaba takšnih cevi, vključno s pripadajočimi veznimi spoji, je primerna za delovno temperaturo do 110 oC.

Prednosti vgradnje cevi so predvsem:

  • Prihranek časa za vgradnjo
  • Ni požarne nevarnosti v času vgradnje, kar je še posebej primerno za stare in zgodovinsko zaščitene zgradbe ter vgradnjo instalacij v montažne oziroma v objekte izdelane iz lesa.

Mehke jeklene cevi za maksimalni delovni tlak do 16 bar, so dobavljive z ali brez zaščitne prevleke iz Polipropilena (preglednica št. 1). Cevi je možno oblikovati hladne in to ročno ali s pomočjo naprave za upogibanje cevi. S cevmi, ki so zaščitene s plastično prevleko, lahko delo opravljamo pri temperaturi do - 10 °C.

Ključnega pomena pri vgradnji cevi, je namestitev spojnih kosov. Spojni kosi imajo na zunanjem robu izdelan utor, v katerega je nameščeno gumi tesnilo. Točno pod pravim kotom vstavimo cev do nastavka v spojnem delu in jo nato, s pomočjo električnega ali ročnega orodja, zatisnemo (slika št. 1). Pri zatiskanju, katero traja le nekaj sekund, se spojni kos (fiting) in cev dvakrat šestero robo nerazdružljivo zatisneta in hkrati sinhrono preoblikujeta tesnilo, v trajni fiksni spoj.

Slika 1 - Prerez zatiskanja spojke na cev
Slika 1 - Prerez zatiskanja spojke na cev

Po zatesnitvi ne sme biti na cevi opazen nikakršen greben; saj bi to pomenilo, da se je v času zatiskanja poškodoval gumijasti tesnilni obroček. Pri vstavljanju cevi v spojni del, ne smemo cevi preveč gibati (nevarnost preoblikovanja cevi). V primeru, da je to nujno potrebno, je cev priporočljivo predhodno  namazati z milnico (nikakor z oljem). Zaradi stiskanja, cev na tem mestu nekoliko spremeni obliko v šesterokoten prerez. Na sliki št. 2 je prikazan primer, za preprečitev zasuka cevi.

Čeljusti na napravi za zatiskanje je potrebno menjavati za vsako odgovarjajočo dimenzijo cevi. Za vsako obliko spojnih delov za zatiskanje so na voljo različne vrste spojnih delov (spojke, loki, T-kosi itn.).

V kolikor se je potrebno z cevno instalacijo prilagoditi, moramo zaviti samo cev, tako, da ne obremenimo spojnih delov. Tako kot pri drugih instalacijah, moramo tudi tukaj pri nadometni in podometni montaži, zaradi sprememb predvideti raztezanje cevi. Pri podometni izvedbi vgradimo oplaščeno cev in izoliramo goli spojni kos ter na koncu vse skupaj previjemo s proti korozijsko zaščito. Preglednica št. 1 prikazuje dimenzije mehkih jeklenih cevi.

 Preglednica št. 1: Mehke jeklene cevi za povezovanje z zatiskanjem

Zunanji premer cevi  

       v mm

Debelina cevi

    v mm

12

15

18

1,0 - 1,2

22

28

35

1,5

Upogibni radij oplaščene cevi:                 2,5 D

Upogibni radij ne oplaščene cevi:            2,5 D

Postopek vgradnje spojnega kosa in cevi:

  • Cev odrežemo na določeno mero s cevnim rezalnikom
  • Na cevi v notranji in zunanji strani obdelamo robove (cevno frezalo za zunaj in znotraj)
  • Preverimo tesnilni obroč in očistimo spojno objemko, če je potrebno
  • Na cevi označimo globino za vstavitev
  • Spojni kos,  z rahlim zasukom, počasi vstavimo na cev
  • Za zatiskanje uporabimo pravilno čeljust in zatisnemo s primerno napravo za zatiskanje.

Na sliki št. 2 je prikazan način zatiskanja cevi in spojnega kosa z orodjem za zatiskanje.

Slika 2 - Prikaz sestave in zatiskanja z orodjem za zatiskanje
Slika 2 - Prikaz sestave in zatiskanja z orodjem za zatiskanje

Delovni postopek pri izolaciji spojke

  1. Nezaščitene dele je potrebno pred namestitvijo izolacije predhodno dobro očistiti
  2. S korozijskim premaznim sredstvom skrbno in  z zadostnim preklopnim spojem navijemo


Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje