Vodovod

Kopalne kadi -

Kopanje v kadi velikokrat za človeka pomeni poleg čiščenja telesa tudi sprostitev.


Kopalna kad spada v vsako kopalnico, in jo dopolnjuje z vgrajeno opremo za tuširanje. Po DIN 18 022 je zahtevana minimalna mera kadi 170 x 75 cm. Priporočeno pa je, da je kopalnica dodatno opremljena tudi s tušem z minimalno mero 80 x 80 cm, še posebej kadar biva v stanovanju več kot 5 oseb.

Poleg predpisanih velikosti kopalnih kadi je danes na razpolago veliko število različno oblikovanih kadi, za različne namene vse od velikih kadi in whirlpoolov, do specialnih kadi za terapevtske namene v bolnicah, kopališčih in raznih sanatorijih. - slika 1  

Slika 1 - Vrste kopalnih kadi
Slika 1 - Vrste kopalnih kadi

V kopalnici, kjer ni mogoče namestiti kopalne kadi normalne velikosti, se lahko vgradi kopalna kad manjše dimenzije oziroma sedeča kad, ki je primerna predvsem za starejše ljudi. Kopalne  kadi delimo na prosto stoječe kadi ali kadi za vgradnjo z zidnim priključkom. Pri prosto stoječih kopalnih kadeh razlikujemo kadi z oblogo ali brez.

Kopalne kadi se razlikujejo tudi po vrsti materiala, zato ločimo:

  • Litoželezne kadi: Kopalna kad izdelana iz litega železa je v notranjosti emajlirana in z zunanje strani pobarvana. Uporaba litoželezne kopalne kadi je zaradi velike teže, ki lahko znaša tudi do 110 kg vedno manjša.
  • Pločevinaste kadi: Kopalna kad izdelana iz jeklene pločevine je z notranje strani emajlirana s porcelan emajlom in na zunanji strani z osnovnim emajlom. Pločevinaste kadi so cenovno zelo ugodne in imajo relativno majhno težo, okoli 60 kg. Primeren podstavek za vgradnjo kopalne kadi prikazuje slika 2.

 Kopalne kadi iz Acryla: Kopalne kadi izdelane iz plastičnega materiala Plexiglas, v različnih barvah, imajo debelino stene okoli 4 mm in zelo majhno težo, okoli 25 kg. Zaradi majhne toplotne prevodnosti materiala iz katerega je kad izdelana, delujejo na otip zelo prijetno. Njihova slabost je velika občutljivost na praske, vročino (cigaretni ogorki) in na mehanske poškodbe.

Slika 2 - Podstavek za vgradnjo kopalne kadi

 Montaža kopalne kadi

Prosto stoječa kopalna kad: Kopalna kad mora biti postavljena z odmikom od stene, da se lahko svitek kadi uporabi za oprijem in ga lahko tudi lažje čistimo - slika 3.

Slika 3 - Prosto stoječa kopalna kad 

Dovoljuje se 30 do 40 mm odmika od svitka kadi pri prosto stoječih kadeh od končne površine zidu. Odmik med kadjo in zidom zapolnimo z dvema trakovoma iz gume premera 40 mm, ki ju v višini svitka kadi pritrdimo z medeninastima vijakoma na zid. Gumijasta trakova morata biti za kopalno kad normalne velikosti, dolga okoli 1700 mm in 1000 mm. - slika 4

 

Slika 4 - Zatesnitev kopalne kadi

Vgradna kopalna kad: Vgradnji kopalne kadi je potrebno nameniti veliko pozornost. Tla morajo biti vodo neprepustna. Predhodno je potrebno izvesti zatesnitev tal in zidu z izolacijo. Izolacijo na zidu je potrebno izvesti približno 80 do 100 mm nad zgornji rob kadi, pri kadi z opremo za tuširanje pa približno 200 mm. Zvočna izolacija se izvede skupaj s plavajočim estrihom.

Slika 5 - Prelivno odlivna garnitura

Višino montaže vgradne kopalne kadi moramo prilagoditi z vodoravno fugo in talno oblogo ploščic, tako da potekajo fuge paralelno z robom kopalne kadi. 

Mere za vgradnjo

Velikost kopalne kadi izbiramo glede na velikosti prostora in po ergonomski obliki. Mere za izbiro velikosti kopalne kadi so podane v preglednici 1.

Preglednica 1 - Mere običajnih kopalnih kadi v cm (posebne oblike in druge velikosti so odvisne od posameznega proizvajalca)

Za vgradnjo kopalne kadi moramo upoštevati naslednje višine:

  • 490 do 640 mm  za kadi v stanovanjih, hotelih, kopališčih in podobno,
  • 525 do 595 mm  za kadi z oblogo,
  • 360 do 450 mm  za kopalne kadi v otroških okrevališčih, domovih za invalide, v domovih za ostarele in v porodnišnicah,
  • 750 mm za sedeče kopalne kadi,
  • 750 do 950 mm  za kopalne kadi, ki se uporabljajo za medicinske namene. Pri kadeh kjer osebje opravlja zdravljenje stoje zunaj ob kadi (podvodna masaža, kopanje s ščetkanjem, kopanje z razgibavanjem in podobno).  

Vgradne višine so razvidne iz slike 6, ergonomski podatki glede na velikost in položaj človeka pa iz preglednice 2 in slike 7.

Slika 6 - Vgradna višina kopalne kadi

Kopalne kadi, ki jih vzidamo so lahko opremljene z jeklenimi nogicami, jeklenim podnožjem ali z nosilcem izdelanim iz stiropora, akrilnega stekla ali podobno. Izdelano jekleno podnožje z nastavljivimi nogicami za nastavljanje potrebne višine, bistveno olajša montažo kopalne kadi. Za vgradnjo jeklene kopalne kadi je priporočljiv nosilec izdelan iz stiropora. Z vgradnjo takšnega nosilca prihranimo strošek obzidave in ometa ter stroške za zvočno in toplotno izolacijo.   

Preglednica 2 - Ergonomski podatki za potrebno velikost (v cm)

Slika 7 - Potrebna velikost kadi je odvisna tudi od mer človeka Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje