Vodovod

Pitna voda iz urina

Vsaka kapljica vode je v vesoljski postaji prava dragocenost. Tudi v vesolju je potrebno prhanje, britje ali umivanje rok. Vsa odpadna voda se, v novi napravi, absorbira in nato reciklira.


Neskončni vesoljski prostor predstavlja za astronavte velik izziv. Polet na Luno ali Mars je predviden že v bližnji prihodnosti. Za daljše potovanje ali stalno bivanje v vesolju, potrebujejo astronavti velike količine vode. Da bi zmanjšali stalni in drag prevoz vode na vesoljsko postajo ISS, so strokovnjaki razvili napravo, ki iz urina pridela čisto pitno vodo.

Na Mednarodno vesoljsko postajo so prevoze opravljali s Space Shuttlom ali z ruskimi raketoplani. NASA bo, že v bližnji prihodnosti, to vrsto plovila upokojila. Od leta 2010 dalje, bodo prevozi, vsaj za pet let zagotovljeni, z ruskimi plovili. Sedanja poraba vode, pri stalno in polno zasedeni vesoljski postaji, pa s tovrstnimi plovili zagotovo ne bi zadostovala za prevoz potrebne količine vode.

Vsaka kapljica vode je v vesoljski postaji prava dragocenost. Tudi v vesolju je potrebno prhanje, britje ali umivanje rok. Vsa odpadna voda se, v novi napravi, absorbira in nato reciklira. Zato je nov toaletni prostor za pridobivanje vode iz urina naslednji velik korak. Vsaka kapljica vode bo reciklirana in ponovno uporabljena. Četudi se ta izraz sliši neprivlačno, je potrebno vedeti, da inovacija pomeni zmanjšanje prevoza sedmih ton vode na leto. Pri NASI računajo, da v teme trenutku, znaša poraba vode na astronavta 24 kg na dan.

Brez kisika in brez ponovne predelave odpadne vode, bi bilo dolgo bivanje v vesolju nemogoče. Nabavna cena okoli 19 milijonov dolarjev, kot so rekli Nasini zastopniki, je relativno nizka, glede na transport potrebne vode, v preteklosti.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje