Pasivno ogrevanje

Parni stroj

V preteklosti se je uporabljal predvsem odprti proces, pri katerem je ekspandirana para tekla v okolico, parni kotel pa dobival vedno novo vodo iz prigrajenega rezervoarja.


V prvem stoletju naše ere je grški mislec in matematik Heron podal prvi detaljni opis, kako se lahko ogenj izkoristi za delo (pridobivanje energije). Njegova eolipilna nama je danes bolj podobna igrački kot napravi, ki služi za olajšanje dela. Toda bila je postavljena osnovna ideja. 

Pred pojavom prvega parnega stroja v 18. stoletju v Angliji je bilo več poskusov, da se delovanje vodne pare izkoristi za naporno dvigovanje vode, predvsem v jaških rudnikov. Ljudje različnih poklicev, Thomas Severi, Tomas Newkomen, učenjaki širokih interesov Robert Hook, Deny Papaen in Gotfried Leibnitz so dali svoj prispevek k izgradnji parnega stroja. Končna ideja za izgradnjo parnega stroja v obliki, ki ga srečujemo še danes, je zamisel škotskega inženirja Jamesa Watta.

Tako se je pričelo to, kar danes imenujemo »pospeševanje časa«. Parni stroj je omogočil pojavo vozil, ki imajo v sebi vgrajeno napravo, ki jih poganja.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje